Klaphekweg Ede

Tekton heeft nabij de Klaphekweg in twee fasen 221 woningen ontwikkeld en gerealiseerd bestaande uit: 80 koopwoningen, 23 stadswoningen, 32 twee-onder-een-kap woningen, 36 senioren huurwoningen en een appartementengebouw met 50 appartementen en een parkeerkelder. Verder is er huisvesting met drie wooneenheden voor ca. 16 personen van de zorginstelling ELEOS gerealiseerd.

In het verkavelingsplan van de Gemeente Ede werd een heldere opzet voorgesteld die in hoofdlijnen is gevolgd. Aan weerszijden van de Klaphekweg staat een statige hoge wandbebouwing. Achter deze Klaphekweg liggen aan de oostkant sociale koop- en goedkope vrije sectorwoningen en in het middengebied zijn seniorenwoningen gebouwd.

Om de kwaliteit van het hele middengebied hoog te houden zijn lessenaarsdaken toegepast. Hierdoor vervalt de behoefte om later dakvensters en dakkapellen te maken. Binnen deze stedenbouwkundige opzet is een wildgroei van dakkapellen en-vensters ongewenst. Het beeld van de lessenaarsdaken wordt doorgezet in het westelijk deel. Dat gebeurt op de drive-in woningen en ook bij het appartementencomplex. Door toepassing van warme rode of leerkleurige baksteen, hier en daar gecombineerd met een lichtere tint, is een fraai en samenhangend totaalbeeld ontstaan.

> volgende pagina